Behandla tunt hår och håravfall

Att ha tunt hår kan vara jobbigt, men det finns sätt att behandla. Vilken behandling som passar bäst beror helt på vad som har orsakat ditt håravfall. Nedan listar vi några behandlingar som finns att göra för att behandla håravfall och tunt hår.

Minoxidil lösning

Även kallad Rogaine. Denna behandling kan användas för både män och kvinnor med alopecia areata eller androgen alopeci. Detta läkemedel har några år på nacken. Den finns i skum eller flytande form och sprids på hårbotten varje dag. Det kan orsaka mer håravfall först och ny tillväxt kan vara både kortare och tunnare än tidigare. Du kan också behöva använda den i sex månader eller mer för att förhindra ytterligare förlust och främja återväxt.

Biverkningar inkluderar:
- Irritation i hårbotten
- Hårväxt på andra delar av ansiktet eller händerna som kommer i kontakt med läkemedlet
- Takykardi (snabb hjärtfrekvens)

PRP - Platelet-rich plasma

Denna behandling är relativt ny och därför är det inte mycket forskning som stöder dess effektivitet. Vissa studier visar att det är ett enkelt och kostnadseffektivt behandlingsalternativ.

Med PRP tappar man patientens blod och processar det, för att sedan injekteras det tillbaka i skalpen. Vid en PRP behandling utvinner man trombocytkoncentrat från patientens egna blod. Trombocytkoncentratet tillsammans med blodplasman injiceras sedan med små tunna nålar in i vävnaden, t.ex. i hud eller hårbotten.

PRP-behandling omfattar flera sessioner inom en period på fyra till sex veckor, med underhåll var 4 - 6 månader.

Möjliga risker är:
- Skada på blodkärl eller nerver
- Infektion
- Ärrvävnad eller förkalkning vid injektionspunkter

Kortikosteroid-injektioner

Kvinnor som har håravfall på grund av alopecia areata (fläckvis håravfall) kan överväga behandling med kortikosteroider injicerade vid flera platser i det drabbade området. Ny hårtillväxt kan märkas så snart som efter fyra veckor. Behandlingen kan upprepas var fjärde till sex veckor, beroende på.

Biverkningar med dessa injektioner inkluderar:
- Hudförtvining
- Uttunning av hårbotten

Krämer med kortikosteroider är också tillgängliga, men de är inte lika effektiva. Det finns även orala kortikosteroider, som kan leda till obehagliga biverkningar.

Ljus och laser-terapi

Laseranordningar kan stimulera hårtillväxt för personer med androgen alopeci och skallighet.

Andra namn på laserbehandling:
- Röd ljusbehandling
- Hårlaser
- Lågenergilaser

Det finns flera laserverktyg tillgängliga utan recept i form av borstar, kammar och andra handhållna föremål. De avger ljus och kan också göra det befintliga håret tjockare.

Du kan använda laserljusbehandling två till tre gånger i veckan. Det kan ta flera veckor till några månader innan resultatet ses.

Det är viktigt att notera att laserbehandling inte är lika reglerad som mediciner. Långsiktig säkerhet och andra risker är okända med laserbehandling för håravfall. För närvarande finns dock inga biverkningar i samband med laserterapi.

Bli av med tunt hår och håravfall

Känner du att ingen av behandlingarna ovan passar dig finns det flera andra sätt att behandla tunt hår och håravfall på. Det finns snabba lösningar så som exempelvis Toppik hårfiber, till mer långsiktiga lösningar som att ändra livsstil.
Läs mer om hur du kan behandla håravfall och tunt hår här:
Bli av med tunt hår och håravfall

Har du erfarenhet av att behandla tunt hår eller håravfall? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan!

Kategorier: Hårbehandlingar

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN