Förebygga håravfall vid graviditet

Planerar du att bli gravid och vet med dig att risken för håravfall finns eller är du bara orolig utifall att du skulle drabbas av håravfall i samband med din graviditet? Oavsett så finns det några enkla metoder du kan göra för att förebygga håravfall och tunt hår i samband med graviditet.

Rätt kost kan förebygga håravfall när du är gravid

Att äta en hälsosam och balanserad kost har du säkert hört många gånger förut. Men det ligger faktiskt något i det, speciellt när det kommer till håravfall i samband med graviditet. Kosten påverkar kroppens välmående och därigenom även hårets välmående. Därfö är det under graviditeten viktigt att du fokuserar på att få i dig tillräckligt med protein, järn och andra viktiga näringsämnen när du är gravid.

Kosttillskott

Att äta kosttillskott i samband med graviditeten är något som många kvinnor gör. Det finns en hel uppsjö med olika kosttillskott på marknaden, som gravida kvinnor kan äta för att förebygga håravfall. Allt från välkända varumärken, som exempelvis Viviscal, till mindre kända varumärken. Det viktiga här är att kosttillskotten innehåller alla de ingredienser som du behöver i samband med din graviditet. Du kan fråga din vårdcentral om vilket som är det bästa kosttillskottet för just dig och dina behov.
Du hittar Viviscal kosttillskott här:

Styling av håret

Genom att styla ditt hår på rätt sätt under graviditeten kan du förebygga att drabbas av håravfall och tunt hår när du är gravid. Några a stylingtipsen är att hoppa över tighta flätor, hårknutar, hästsvans och andra frisyrer som kan dra i ditt hår. Även att tvätta håret försiktigt och använda kam med breda tänder, för att undvika att dra håret för hårt, rekommenderas i vid graviditet.
Läs mer om hur du kan styla håret om du drabbats av håravfall här.

Medicin

Det finns mediciner som kan göra att du tappar håret. Även om du inte drabbas av håravfall vanligtvis av din medicin kan graviditeten påverka dig, så att du nu plötsligt börjar tappa håret. Fråga din läkare om några mediciner du tar kan bidra till håravfall i samband med graviditet. Ibland finns det alternativa mediciner du kan ta medan du är gravid för att slippa drabbas av håravfall.

Tala med din läkare om orsak och få råd

Medan de flesta fall av håravfall under graviditeten är tillfälliga, finns det andra situationer som kan kräva behandling för att antingen öka vitamin-nivåerna eller reglera hormonnivåerna. Ibland kan roten till ditt håravfall inte vara så enkelt att komma underfund med, utan kräver en fysisk undersökning. Därför är det alltid säkrast att prata med din läkare om vilken orsak som mest troligast ligger till grund för problemet.

Om du redan drabbats av håravfall

Om du redan har tappat hår, överväg att prova att volymerande schampon och balsam. Tunga formler (som finns i de flesta vanliga schampon och balsam) gör att håret väger mer, vilket förstärker utseendet av tunt hår. Det finns dock produkter som Toppik hårfibrer och vissa frisyr, som ”kort bob”, som kan hjälpa ditt hår att se tjockare ut medan det växer tillbaka.
Få inspiration till kvinnliga frisyrer här:
Bra frisyrer för kvinnor med tunt hår

Har du erfarenhet av att förebygga håravfall vid graviditet? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna nedan.

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN