Hälsotillstånd som gör att kvinnor kan tappa hår

Att hälsan är avgörande både för hur du mår och hur din kropp påverkas vet de flesta om. Men det många inte vet om är hur mycket olika hälsotillstånd kan påverka, framför allt kvinnor. Därför har vi samlat ihop information nedan om olika hälsotillstånd som gör att kvinnor kan tappa sitt hår.

Orsaker till varför kvinnor tappar hår

Det finns många anledningar till varför kvinnor börjar tappa håret. Det kan vara allt från sjukdomar, ärftlighet till ett mer allvarligt tillstånd.
Läs mer om vad som kan orsaka håravfall här:
Varför tappar jag mycket hår?

Graviditet - Telogen effluvium

Telogen effluvium är det överdrivna håravfallet som kan ske 1-5 månader efter graviditeten. Det är vanligare än vad man kan tro. I själva verket så drabbas 40-50 % av att tappa mycket hår efter förlossningen. Tillståndet gör inte så att det lämnar kala fläckar på huvudet, men håret kan bli rejält mycket tunnare. I vanliga fall tappar man 100 hårstrån per dag, men som nybliven mamma kan du tappa runt hela 500 hårstrån per dag. Detta beror då oftast på att kroppen återhämtar sig och i och med att hormonnivåerna stabiliseras så avtar också håravfallet.
Läs mer om håravfall i samband med graviditet här:
Håravfall under graviditet

Håravfall av stress

Stress kan kännas som ett banalt begrepp som många slänger sig med för att förklara olika symtom och sjukdomar. Men faktum är att stress faktiskt påverkar hårets kvalitet, i stor utsträckning. Det beror oftast på att kroppens hormoner gör sig redo för flykt, då håret är det första kroppen gör sig av med vid behov.
Läs mer om hur stress påverkar håret här:
Håravfall av stress

Näringsbrist kan orsaka håravfall

Det är viktigare än vad många tror att ha en näringsrik kost med mycket vitaminer. Näringsbrist kan vanligtvis lösas genom förändringar/förbättringar i kostvanor, eller användning av kosttillskott.
Läs mer om hur näringsbrist kan orsaka håravfall här:
Motverka kvinnligt håravfall

Klimakteriet kan bidra till håravfall

Av andra sidan spektrumet har vi klimakteriet. Du kanske förväntar dig både humörsvängningar eller vallningar, men en vanlig bieffekt är faktiskt att tappa mycket hår, vilket många inte vet om.

De facto är det cirka 40 % av kvinnorna som är i klimakteriet som tappar mycket hår. Likt håravfall efter graviditeten, så är det förändringar i hormonnivåerna som är anledningen till håravfallet. Olyckligtvis är det inte mycket du kan göra för att stoppa denna process, men det finns kosmetiska sätt att dölja tunt hår. Toppik hårfiber är ett av världens populäraste produkter för att dölja tunnhårighet och håravfall.
Du hittar Toppik hårfibrer här:

Sjukdomar som gör att man tappar hår

Om håravfallet orsakas av ett underliggande medicinskt tillstånd rekommenderas vägledning av läkare. Eventuella medicinska tillstånd som leder till håravfall bör behandlas, inte bara dess symptom. Men denna process kan vara lång och om du söker en snabb och kosmetisk lösning kan Toppik hårfibrer vara något för dig.

Med det sagt finns det ett stort antal mediciner och behandlingar för kvinnligt håravfall. Dock så kan dessa ta lång tid. Du kan behöva använda en eller en kombination av flera behandlingar i månader eller år för att se det rätta resultatet.
Sjukdomar som gör att man tappar hår

Vad kan du själv göra med ditt håravfall?

Håravfall som orsakas av hormonella förändringar, som graviditet, klimakteriet eller stress, behöver ibland inte någon behandling. Istället kommer håravfallet sannolikt att sluta på egen hand efter att kroppen genomgått denna period och anpassat sig.
Läs mer om vad du själv kan göra för att bli av med ditt håravfall här:
Bli av med tunt hår och håravfall

Har du erfarenhet? Lämna en kommentar i fältet.

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN