Håravfall av stress

Det är väletablerat att håravfall kan relateras till känslomässig stress eller ångest. Det handlar vanligtvis om en 3 månaders fördröjning mellan en stressig eller traumatisk händelse/period och att du tappar hår. Om det inte finns någon annan underliggande medicinsk orsak till ditt håravfall, bör hårtappet endast vara så länge du går igenom denna stressiga period. Under denna stressiga tid, är fler av dina hår i den så kallade "viloperioden". Det betyder inte att dina hårsäckar är döda eller att ditt hår slutar växa permanent. Din vanliga hårväxt och återväxtmönster ska återgå till normala några månader efter att dina stressnivåer går tillbaka till det normala.

Varför kan stress få ditt hår att falla ut?

När du är stressad eller orolig, går din kropp in i vad som kallas för "fight or flight response". Din kropp producerar nu extra hormoner för att förbereda sig inför att hantera ett potentiellt hot. Denna förändring i hormonnivåer kan ha effekter på flera ställen i kroppen. Däribland hårfollikel och dess tillväxt.

Olika typer av stressrelaterad håravfall

Stress kan leda till ett antal olika tillstånd som orsakar håravfall, såsom:

Telogen effluvium
När din kropp säger till mer hårsäckar än vanligt att sluta växa över din hårbotten.

Alopecia areata
När du förlorar stora klumpar av hår i fläckar runt hårbotten.

Trichotillomania
När du drar ut hår på huvudet eller runt kroppen utan att inse att du gör det.

Oro och ångest
Att oroa sig för håravfall kan också vara en ond spiral. Det är lätt för människor att känna ångest över att förlora håret, vilket i sin tur ökar stressnivåerna. Detta kan orsaka att ännu mer hår att falla ut! Det viktigaste är att försöka minska dina stressnivåer. Detta kommer hjälpa din kropp och hårbotten att vara så hälsosam som möjligt.

Hur vet jag om mitt håravfall beror på stress?

Ibland kan stress komma krypandes, utan att du märker det. Att förlora mer hår än vanligt kan vara ett tecken på att du är stressad, även om du inte är medveten om det själv.

Fråga dig själv:
- Är det stressigare än vanligt?
- Har du mycket på jobbet?
- Har du några problem i ditt personliga liv?

Om du svarade ja på en eller flera, då kan stress vara en av anledningarna till att du tappar hår. Stress kan vara en stor faktor i håravfall, särskilt när stressen blir för mycket eller håller på en längre tid.

Kommer mitt hår att växa tillbaka?

Håravfall som orsakas av stress är oftast bara tillfälligt. Om du har drabbats av håravfall som en följd av stress eller ångest, finns det stor chans att håret kommer att börja växa igen, när stressnivåerna är tillbaka till normala. Försök arbeta med att minska dina stressnivåer, så kommer du även att förbättra din allmänna hälsa och välbefinnande. Alla hår som förlorats på grund av stress bör växa tillbaka på egen hand inom några månader.

Hur behandlar jag stressrelaterat håravfall?

Om du förlorar håret för att du är stressad eller orolig, då är det första du ska göra att få dina stressnivåer under kontroll. Börja med grundproblemet - Försök att ta itu med vad som orsakar stressen, så bör ditt hår återgå till det normala. Försök att ha tålamod, ditt hår borde växa tillbaka om några månader.

Metoder för att hantera stress

- Få gott om sömn (sikta på 7-8 timmar om dagen)
- Drick mycket vatten och försök att äta hälsosamt
- Undvik för mycket socker eller koffein
- Träna regelbundet
- Öva yoga, meditation eller mindfulness
- Prata med någon om dina problem
- Låt det ta tid

Ta lite tid och låt din kropp återhämta sig om du har varit med om en fysisk olycka eller en sjukdom. Men framför allt; försök att inte få panik! Det är alltid mycket lättare sagt än gjort, men håravfall på grund av stress är bara kortsiktig och går att vända.

Tala med din vårdcentral eller läkare om du är orolig att håret inte återvänder till det normala när du har försökt att hantera stress på egen hand. De kommer att kunna ge dig fler råd och genomföra ytterligare tester för att diagnostisera ditt tillstånd.
Läs mer om hur du blir av med håravfall här:
Bli av med tunt hår och håravfall

Har du erfarenhet av stressrelaterat håravfall? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan!

Kategorier: Hårkunskap

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN