Håravfall under graviditet

Du har kanske hört att håret blir tjockt och skinande under graviditeten. Detta kan vara sant för vissa gravida kvinnor, tack vare höga doser av hormonet östrogen, som saktar ned håravfall. Andra ”soon to be-mammor”, upplever dock håravfall eller tunnare hår antingen under graviditeten eller i månaderna omedelbart efter födseln.

Är det normalt med håravfall under graviditet?

Med det sagt, så är håravfall för gravida helt normalt och kan orsakas av bland annat hormoner, påfrestningar på kroppen från graviditeten eller medicinska tillstånd som åtföljer graviditet.

Vad orsakar håravfall under graviditeten?

Både män och kvinnor förlorar i genomsnitt cirka 50 till 100 hår varje dag. Under graviditeten stiger östrogennivåerna, vilket saktar ner den naturliga cykeln av håravfall. Som ett resultat kan vissa kvinnor faktiskt förlora färre hår under graviditeten. Men det är inte alltid fallet.

Hormonförändringar

Vissa gravida kvinnor kan uppleva hårförtunning eller håravfall på grund av stress eller trauma. Detta tillstånd kallas telogen effluvium och det påverkar ett litet antal kvinnor under graviditeten.

Den första tremånadersperioden kan stressa kroppen rejält, då hormonbalansen förändras dramatiskt för att försörja den växande bebisen. Stressen kan faktiskt sätta håren på huvudet (30 procent eller mer), i telogen eller ”vilo” -fasen i hårlivscykeln. Vilket betyder att istället för att förlora de genomsnittliga 100 håren per dag, kan du förlora 300 hår per dag.

Håravfall hos gravida som orsakas på grund av hormonella förändringar behöver inte ske på en gång. I stället kan det ta två till fyra månader innan man märker att det blir hårförtunning. Detta tillstånd varar normalt inte längre än sex månader och leder inte heller till permanent håravfall.

Problem med sköldkörteln

Störningar i sköldkörteln, som hypertyreoidism (för mycket sköldkörtelhormon) eller hypotyreoidism (för lite sköldkörtelhormon) kan drabba dig som är gravid. Det är svårt att upptäcka, men vanliga symtom är hårförlust, muskelkramper, förstoppning och utmattning.

Hälsoproblem

Andra hälsoproblem kan såklart uppstå under graviditeten, vilket i sin tur kan leda till telogen effluvium. Håravfallet kan då vara ganska dramatisk, särskilt om det är relaterat till en pågående obalans i hormoner eller ett underskott av väsentliga vitaminer.
Läs mer om hur du kan motverka håravfall med hjälp av hälsosamma val:
Motverka tunt hår och håravfall

Järnbrist

Järnbrist är när du inte har tillräckligt med röda blodkroppar som kan ge syre till olika vävnader i kroppen. Det kan orsaka hårförtunning, oregelbundna hjärtslag och huvudvärk. Gravida kvinnor har en ökad risk att utveckla järnbrist, speciellt om deras graviditeter är ligger nära varandra i tiden, de är gravida med tvillingar, eller om de är morgonsjuka.

Postpartum (efter förlossning) håravfall

Många kvinnor får håravfall inom några månader efter födseln, som i allmänhet toppar omkring fyra månader postpartum. Det här är inte ”riktigt” håravfall, utan snarare ”överdrivet hårtapp”, orsakad av en minskning av hormonet östrogen.

Återigen, denna typ av håravfall anses vara telogen effluvium. Även om det kan vara ganska ångestfyllt att se 300 eller fler strån som tappas varje dag, löser sig problemet oftast själv utan behandling.

Andra orsaker till håravfall

Det är viktigt att notera att håravfallet telogen effluvium sker över hela håret. Om du märker hårtapp fläckvis eller mer dramatisk skallighet kan det finnas andra bakomliggande problem. Det finns också genetiska och autoimmuna tillstånd som orsakar håravfall, oavsett om du är gravid eller inte. Androgen alopeci, som orsakar fläckvis håravfall, är ett exempel.

Behandlingar för håravfall hos gravida kvinnor

Håravfall under och efter graviditeten behöver inte alltid kräva någon speciell behandling. Ibland löser det sig av sig självt efter en tid. Under tiden rekommenderar vi Toppik hårfibrer, som är en snabb och skonsam produkt som ger direkta resultat.

Toppik passar utmärkt för dig som har håravfall och är gravid. Men om du oroar dig och inte vill vänta med behandling kan det vara ide att vidta vissa åtgärder.

Hur förebygger jag håravfall vid graviditet?

Det finns många metoder du kan prova för att förebygga håravfall när du är gravid. Det kan handla om allt från att tänka på vad du äter och hur du hanterar ditt hår under denna period till att om du tar en medicin som nu kan bidra till håravfall.

Sammanfattningsvis om tunt hår vid graviditet

Hårförlust under graviditeten – kanske inte särskilt vanligt – är normalt. Särskilt när det gäller hormonförändringar eller förändring i den allmänna hälsan. Hårtillväxten bör återupptas med tiden eller med behandling mot den bakomliggande orsaken.

Håravfall efter graviditeten ”peakar” omkring fyra månader efter förlossningen. Den goda nyheten är att du sannolikt kommer att återfå din normala tillväxt inom sex till nio månader.

Om ditt håravfall fortsätter eller om du märker andra symtom, överväg att kontakta din vårdcentral för att se om det finns en annan möjlig orsak till håravfall, som alopecia areata eller androgen alopeci.
Läs mer om vad för typer av håravfall som kan drabba kvinnor här:
Håravfall hos kvinnor

Vad har du själv för erfarenhet av håravfall under graviditet? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN