Motverka kvinnligt håravfall

Att som kvinna ha tunt hår kan kännas mycket jobbigt. Det finns flertalet olika metoder som kan motverka och förebygga kvinnligt håravfall. Vilken metod som passar dig bäst beror främst på vad som orsakat ditt hårtapp. Men även vilken metod du själv känner passar och har behov av.

Ändra dåliga vanor för att motverka kvinnligt håravfall

Det finns saker du själv kan göra för att motverka kvinnligt håravfall. Då handlar det om metoder som går ut på att vänja av dina dåliga vanor och börja med en bättre livsstil.

Dessa tillvägagångssätt kan vara särskilt användbara om din håravfall orsakas av:
- Dålig kost
Påfrestningar på håret från styling
Stress
- Telogen effluvium

Bli medveten om din kost

Var uppmärksam på vad du äter och hur mycket du äter. Att äta näringsrik kost, som är rik på vitaminer och mineraler, hjälper dig att motverka kvinnligt håravfall, då din kropp och de funktioner som är ansvariga för hårväxt får näring.

Om du misstänker att du kan ha för låga doser av vissa vitaminer, finns det ett flertal kosttillskott på marknaden. Världens mest sålda kosttillskott för att motverka kvinnligt håravfall är Viviscal, som vi på Toppik rekommenderar. Om du tror att problemet går djupare än så bör du besöka din läkare och ta blodprov för att se om det finns något underliggande problem.

Kosttillskott som kan hjälpa till att motverka kvinnligt håravfall hittar du här:

Ät mer järn och zink

Överväg att prova järn och zinktillskott. Forskning tror att brister i just dessa vitaminer kan leda till håravfall och att korrekt tillskott kan bidra till att omvända effekterna för ett antal tillstånd, såsom alopecia areata.

Återigen så kan du besöka din vårdcentral för att få ett blodprov för att kontrollera dina nivåer för just dessa vitaminer. Exempelvis anses kvinnor som har järnnivåer lägre än 70 nanogram per milliliter betraktas som bristfälliga. Ta rådgivning om du tar flera kosttillskott samtidigt. Överdriven eller onödig tillskott kan vara farlig. Fördjupa dig om forskning kring kosttillskott här.

Ändra dina stylingvanor

Håll dig borta från hårt bundna frisyrer, som flätor, knutar eller hästsvans. Motstå också att vrida eller gnugga ditt hår.

Tvätta och borsta håret försiktigt, byt till en kam med bredare tänder. En kam med tätare tänder drar ofta vid hårrötterna.

Använd hårfibrer för att täcka tunnare partier på hjässan.

Hårrullar, locktänger, plattång, blekning och andra kemiska processer är saker du bör undvika.
Läs mer om styling för tunt hår:
Styling tunt hår och håravfall

Prova akupunktur

Akupunktur är en form av kinesisk medicin som har praktiserats i tusentals år. Dess tillämpningar är många, och vissa forskare tror att det kan hjälpa till mot kvinnligt håravfall som alopecia areata.

Hur? Nålarna som sticks i hårbotten kan stimulera hårsäckarna och främja återväxt.

Mer forskning behöver göras på detta område, men rådfråga din läkare om hänvisning till en licensierad akupunktör om denna behandling låter tilltalande för dig.

Hantera stress

Det är ingen myt att överdriven stress bokstavligen få ditt hår att falla ut. Hur händer detta? Ja, det kan höja androgen-nivåerna (manliga hormon), som i sin tur kan orsaka håravfall.

Stress kan också utlösa hårbottenproblem, till exempel mjäll, störa matvanor och påverka matsmältningssystemet negativt. Alla dessa faktorer kan ha en negativ inverkan på håret.

Det finns inget magiskt botemedel mot att hantera stress. Mycket handlar om balans i livet. De faktorer som kan hjälpa dig mest är motion, yoga eller mindfulness, och meditation.

Fördjupa dig och läs mer om hur rätt stresshantering kan motverka kvinnligt håravfall här:
Håravfall av stress

Har du själv erfarenhet av metoder för att motverka kvinnligt håravfall? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan!

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN