Olika typer av håravfall

Håravfall kommer i många olika skepnader och skeenden. Vissa upplever säsongsvis att mer hår än normalt fastnar i borsten, andra suckar djupt när långvarig stress i livet gradvis resulterar i synbar tunnhårighet. Vi går igenom här på bloggen vad man kan göra åt sina hårproblem i andra inlägg, men just denna artikel handlar kort om hur olika typer av håravfall delas in. Vi börjar med en av de vanligaste – Telogen Effluvium. 

Telogen Effluvium – Trötta hårsäckar

Detta kännetecknas av att fler hårsäckar än vad man är van vid, går in i den telogena fasen (vilofasen) snabbare än normalt. Resultatet är att fler hårsäckar vilar, med påföljd att märkbart fler hårstrån också släpps loss. Att hårsäckarna släpper sina strån är fullt normalt, men i fallet Telogen Effluvium tros psykologiska och/eller fysiologiska orsaker ligga till grund för att denna naturliga processen går på högtryck. Ett vanligt förklaringsord är ”stress” – men då denna benämning är väldigt bred och luddig, kan det vara svårt för den drabbade att komma närmare en lösning. Som tur är upplever de flesta drabbade att just detta tillstånd över tid återgår till det normala. 

Nästa diagnos på listan är också den i många fall övergående, men har en tendens att komma och gå under den drabbades liv och känns främst igen av kala fläckar. Kan du kanske gissa?

Alopecia areata

Alopecia areata är ett autoimmunt tillstånd, där det egna försvaret får vissa eller alla hårsäckar att bli mer eller mindre helt hårlösa. Det sker ofta i runda/ovala formationer, vilket innebär fläckvist håravfall. Alopecia Areata drabbar inte bara hjässan, utan kan slå mot hårsäckar över hela kroppen. Ännu finns ingen effektiv medicinering som genomgående hjälper, men den vanligaste typen av fläckvist håravfall växer ofta tillbaka av sig själv inom 6-18 månader. 

Olika typer av håravfall inom Alopeci

Alopeci är den medicinska termen för håravfall och utöver ovan nämnda Alopecia areata, finns flertalet underkategorier, som artar sig i olika former hos den drabbade.

Några av tillstånden som finns under Alopeci är:
Androgenetisk alopeci - ärftligt håravfall
Alopecia areata - fläckvist håravfall
Alopecia totalis - förlust av allt huvudhår
Alopecia universalis - förlust av allt hår.
Läs mer om Alopeci här:
Vad är Alopeci?

Finns det även andra typer av håravfall?

Ja, te.x. kan okontrollerad ärrvävnad skapa permanenta hårförluster. Även vissa mediciner kan orsaka olika typer av håravfall, som antingen är tillfälliga eller permanenta och kan drabba i mindre eller större utsträckning,

Trikotillomani

Om hårstråna dras i på ett onormalt sätt, som vid exempelvis trikotillomani, då ökar risken avsevärt att hårsäckarna kommer att sluta fungera som de ska – detta tillstånd kopplas ofta till en underliggande psykisk obalans.

Cellgifter

Tyvärr kan också cellgifternas toxiska natur orsaka temporära eller permanenta skador på hårsäckarna. I vissa fall fungerar en speciell kylmössa för att skydda hårsäckarna vid cellgiftsexponering. 

Hur åtgärdar jag de olika typerna av håravfall?

Beroende på vilken typ av håravfall du drabbats av finns det lite olika lösningar. Om du exempelvis drabbats av Alopecia areata, dvs ändå har hår kvar på huvudet, även om det är fläckvist, då är Toppik hårfiber en snabb och smidig lösning, som får ditt hår att se tjockare ut.   

Men är man drabbad av någon av de värre versionerna av Alopecia Areata, te.x. Alopecia Totalis eller Alopecia Universalis, då är utsikterna att återfå håret tyvärr rätt så obefintliga. Är man exempelvis helt kal både på huvudet och i ansiktet, kan en teknik som heter mikropigmentering (SMP) hjälpa att skapa en naturtrogen, rakad illusion av hår. 

Hjälp - Jag vet inte vad jag skall göra med mina hårbekymmer!

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på Toppik.se med dina frågor om håravfall och tunt hår. Vi är inga läkare och vår information skall absolut inte ses som vägledande. Prata alltid med din läkare först.

Vill du veta mer? 

Läs gärna mer på bloggen, kontakta oss via chatten eller maila din fråga till oss på info@toppik.se

Vad har du själv för erfarenhet av de här typerna av håravfall? Eller har du kanske erfarenhet av en annan typ som vi missat i texten? Dela gärna med dig av din erfarenhet bland kommentarerna nedan.

Kategorier: Hårkunskap

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN