Orsaker till håravfall

Håravfall för både män och kvinnor kan drabba nästan vem som helst, oavsett ålder. Ändå är det något de flesta skäms över. Men vilka är orsakerna till håravfall? Och vilka behandlingar finns mot håravfall? Nedan har vi listat de vanligaste orsakerna till håravfall och tunt hår.

Håravfall är normalt

Ungefär två tredjedelar av alla män lider av någon form av håravfall, där de ärftliga faktorerna är en av de största orsakerna. Samtidigt blir håravfall för kvinnor allt mer vanligt.
Håravfall är mycket vanligt hos män och kvinnor i alla åldrar. Att drabbas av håravfall händer för de flesta människor någon gång under deras liv.

Det finns olika orsaker till varför du kan tappa ditt hår, såsom:
En tillfällig sjukdom
Graviditet
- Underliggande hälsoförhållanden (som en underaktiv sköldkörtel)
- Medicinsk behandling (till exempel kemoterapi)
Emotionell stress

Om du har förlorat mycket mer hår än vanligt eller om du är orolig för att du tappar hår, besök din lokala vårdcentral eller läkare för ett samråd.

Alopeci

Alla förlorar ett antal hår från huvudet varje dag, vanligtvis runt 100 strån. Men om du förlorar mer än vanligt, eller förlorar mycket hår från ett specifikt område på hårbotten, kan det bero på en bakomliggande orsak. Den medicinska termen för håravfall är "alopeci".

Ärftligt håravfall (Androgen alopeci)

Det ärftliga håravfallet, också kallat Androgen alopeci, är den vanligaste orsaken till håravfall hos både män och kvinnor. Håravfallets område eller plats kan variera beroende på kön och kan ärvas från båda föräldrar.

Ärftligt håravfall hos män och kvinnor beror på en ärvd känslighet för dihydrotestosteron (DHT). Denna ärvda känslighet försvårar hårsäckarnas produktion av hår, vilket resulterar i att håret och hårsäckarna blir tunnare och mindre. Detta bidrar till tunnhet eller skallighet.

Cirkulärt håravfall alopecia areata

Cirkulärt håravfall, också kallat alopecia areata eller fläckvis håravfall är en autoimmun sjukdom. En autoimmun sjukdom uppstår när antikropparna angriper kroppens egna vävnad, vilket skapar inflammation. Alopecia areata är ett lokaliserat håravfall och kan drabba både män och kvinnor. Denna typ av håravfall inträffar oftast plötsligt och akut och följs därefter av en inflammation på de drabbade områdena. Den autoimmuna sjukdomen bidrar till att ditt egna immunförsvar angriper hårsäckarna och skapar områden av håravfall i form av cirkulära fläckar.

Åldersrelaterad håravfall

Det åldersrelaterade håravfallet är av naturlig form där tjockheten och längden av håret minskar i hårrötterna. I takt med att man åldras sätts hårsäckarna i viloläge och producerar mindre och tunnare hår. De första tecknen på åldersrelaterade håravfall sker oftast från 40 - 60 års ålder och är vanligtvis något som läkare inte lägger stor kraft på att behandla.

Stressrelaterad håravfall

Håravfall efter en stressig period eller en traumatisk händelse blir allt mer vanligare. Traumatiska och stressrelaterade händelser som fysisk eller psykisk ohälsa, barnafödelse, stressiga perioder på jobbet, skilsmässa eller att en familjemedlem gått bort, kan alla påverka din hårtillväxt och i vissa fall leda till håravfall.

Stress och traumatiska händelser, påverkar hormoner i kroppen. Vanligast är att det bildas ett större antal hormoner under de stressfulla perioderna, vilket kan påverka de olika stadierna av hårtillväxt och leda till håravfall. Håravfallet börjar synas efter några månader.

Men var inte rädd för detta! Stressrelaterat håravfall är oftast temporärt. Stressrelaterat håravfall går också att motverka genom att på olika sätt minska stressen.
Läs mer om hur stress kan orsaka håravfall här:
Håravfall-av-stress

Bli av med tunt hår och håravfall

Men vad ska du själv göra då? Det finns mängder av olika metoder och lösningar, som gör att du kan bli kvitt ditt håravfall. Det finns livsförändrande metoder som kan förebygga håravfall och det finns metoder som behandlar håravfall, där det tar lite längre tid att se resultat. Men det finns även metoder för att snabbt åtgärda problemet tillfälligt, som exempelvis Toppik hårfiber.
Läs mer om de olika metoderna här:
Bli av med tunt hår och håravfall

Av vilken anledning har du själv drabbats av håravfall? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan!

Kategorier: Hårkunskap

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN