Sjukdomar som gör att man tappar hår

När man tappar hår eller får märkbart tunnare hår är det viktigt att kolla upp orsak, då det kan vara en mer eller mindre allvarlig sjukdom. Det finns nämligen ett flertal infektioner och sjukdomar man kan drabbas av, som kan göra att du tappar mycket hår. Nedan har vi listat de vanligaste sjukdomarna och infektioner som man kan drabbas av, som kan leda till håravfall.

Ringorm

Ringorm är en svampinfektion som kan uppstå var som helst på kroppen, men om den utvecklas på skalpen kan den orsaka håravfall.

Typexemplet är att ringormen startar nästan som en liten finne, som växer sig större i storlek, för att slutligen fäster sig på hårsäckarna. Dessa hårsäckar blir svaga och sköra, vilket gör att de kan gå sönder och ge skalliga fläckar över huvudet. Ibland går infektionen över av sig själv, men oftast behövs en anti-svampbehandling. Om du märker av att du har fjälliga fläckar av hud runt ditt hår, bör du ta kontakt med din läkare.

Sköldkörtelsjukdom

Att tappa mycket hår kan vara en olycklig bieffekt av sköldkörtelsjukdom. Sjukdomen kan komma från antingen en underaktiv sköldkörtel, men även en överaktiv sköldkörtel. Eftersom hårtillväxt är beroende av en fungerande sköldkörtel, kan onormala nivåer av hormoner i sköldkörteln resultera i att du tappar mycket av ditt hår. Om du har börjat se förändringar i ditt humör, din vikt, eller om ditt hår plötsligt har blivit tunnare, kan det vara idè att boka ett läkarbesök för att kolla upp dina sköldkörtelhormoner.

Alopecia areata

Om du tappar hår fläckvis över hjässan, kan du ha en sjukdom som heter Alopecia areata. Alopecia areata är en autoimmun sjukdom som inträffar när ditt immunsystem av misstag attackerar dina hårsäckar. Områdena där hårtappet sker är ofta runda. Detta märker du ofta genom att du tappar mycket hår fläckvis, istället för en uttunning över hela huvudet. Lyckligtvis brukar nytt hår växa ut igen efter några månader. Men det bästa är även här, att träffa en läkare och rådfråga vad du kan göra för att få tillbaka håret.

Hälsotillstånd som gör att kvinnor kan tappa hår

Det finns även hälsotillstånd som gör att man kan tappa håret, som drabbar kvinnor. Även om det inte handlar om sjukdomstillstånd, utan hälsotillstånd. Så är det fortfarande ett tillstånd man kan drabbas av.
Läs mer om olika hälsotillstånd som gör att man kan drabbas av kvinnligt håravfall här:
Hälsotillstånd som gör att kvinnor kan tappa hår

Metoder för att bli av med håravfall

När man vet vad det är som orsakar håravfallet, först då kan man åtgärda problemet med olika metoder. Men innan man fått reda på vad det är som orsakar håravfallet kan det vara en mycket jobbig period. En snabb lösning då är att använda sig av Toppik hårfibrer, för att enkelt dölja tunna partier i håret.
Läs mer om olika metoder man kan använda för att åtgärda håravfall här:
Bli av med tunt hår och håravfall

Har du erfarenhet av sjukdomar och infektioner som gett håravfall? Berätta för oss i kommentarsfältet nedan!

Kategorier: Hårkunskap

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN