Ta hand om ditt hår i vinter

Se till att ta hand om ditt hår nu när vintern är här. Vinter betyder kall och torr luft, vilket håret inte uppskattar, då både hud och hår torkar ut. Läs mer om hur du ska ta hand om ditt hår under vintern här.

Vad orsakar "vinterhår"?

Vintervädret kan vara särskilt brutalt på håret på grund av den kalla faktorn. Den ständiga växlingen mellan varma temperaturer (att vara inne) och kallt väder (att gå utomhus), kan göra att fjällskiktet i håret lyfts och fukt strömmar då ut ur håret, vilket gör att håret blir torrt och frissigt. Detta kan leda till ett matt, livlöst och statiskt hår, med kluvna toppar. Dessutom kan användandet av hattar och mössor göra ditt hår tovigt och lämna avtryck efter sig.

Hårvård på vintern: våra 10 bästa tips

Som tur är kan du hålla ditt hår i toppskick genom att följa dessa enkla hårvårdstips under vintern. Fortsätt läsa för att lära dig mer!

1. Motverka hatthår

Här på Toppik älskar vi hattar för både mode och funktion. Men det finns inget moderiktigt med att ha ett platt och livlöst hår när du tar av din mössa. Hattar tenderar att låsa in värmen, vilket är bra för att hålla värmen, men samma värme får ditt hår att böjas och anpassa sig efter hattens täta form.

Nyckeln till att förhindra det sk. “hatthåret” är att ge dig själv lite extra volym på toppen, för att motverka den utplattande effekten. Om du har långt hår kan du knyta håret i en bulle med en hårtofs av mjukt tyg och sätta hatten ovanpå den. Nu kan du hålla dig varm ute och fortfarande ha bra hår!

2. Djupverkande hårbehandling

Torr värme inomhus och kall luft utomhus kan orsaka förödelse i ditt hår. För att bekämpa den uttorkande effekten som den torra luften ger, unna dig själv en djupverkande hårbehandling en gång i veckan. En djupgående fuktgivande hårmask kommer att fylla på förlorad fukt och glans. Var bara försiktig så att du inte använder det för ofta, eftersom för mycket kan tynga ner ditt hår och få det att se slappt ut.

Bäst av allt? Du behöver inte trotsa kylan för att köpa en djupvårdsmask i butiken. Istället kan du göra din egen med ingredienser du förmodligen redan har hemma. Blanda bara en matsked honung med två matskedar olivolja. Applicera i hela håret, var särskilt uppmärksam på ändarna på ditt hår, som tenderar att vara torrare. Låt masken sitta på håret i 20 minuter för att bearbeta ditt hår med sin fuktgivande magi. Tvätta sedan håret noggrant med ett skonsamt shampoo och balsam som Toppik Hair Building Conditioner.
Du hittar Toppik balsam här:

OBS: När du gör dina egna recept för hårvård, gör alltid ett litet hudtest först för att kontrollera känslighet eller allergier. Och naturligtvis, om du vet att du har allergier eller känslighet mot någon av ingredienserna i ett recept, använd inte dem!

3. Tvätta ditt hår mindre

Ett annat botemedel mot torrt hår är att dra ner på din användning av shampoo. Genom att hålla hårtvätt på ett minimum kan du hjälpa till att behålla mer av de naturliga oljorna som hjälper till att hålla dina hårstrån återfuktade.

Om dina rötter känns för oljiga när du hoppar över tvätten, testa då ett torrschampo. Använd en galtborste för att jämnt fördela din naturliga hårbottenolja från rot till toppar. Applicera sedan torrschampo vid rötterna och på andra områden som känns eller ser feta ut.

Om du måste blöta håret varje dag, försök hoppa över schampot ibland och applicera bara balsam i topparna för att hålla dem återfuktade. Eller prova ett shampoo som inte tar bort allt för mycket av hårets naturliga fett, utan istället skonsamt rengör håret och gör det friskare och fylligare.

4. Trimma ditt hår regelbundet

Kluvna och slitna toppar är DET VÄRSTA. De ser inte bara dåliga ut, utan med tiden kan kluvna toppar klättra upp i hela hårstrået och orsaka brutna hårstrån. Detta betyder i princip en katastrof om du försöker växa ut ditt hår eller till och med behålla din nuvarande längd.

Det bästa sättet att förhindra okontrollerade kluvna toppar är att få regelbundna trimningar. Var sjätte till åttonde vecka, besök din frisör för en "mikrotrimning" för att ta bort även de minsta kluvna topparna, innan de har en chans att sprida sig över hela håret. Du kan också hålla ditt hår återfuktat med djupverkande hårbehandlingar och köra en luftfuktare på natten för att förhindra kluvna toppar från att bildas.

5. Prova en hårrutin före sänggående

Om ditt hår är extra torrt, massera in en hårolja i topparna innan du sover för att hålla fjällskikt täta och hårstrået från att spricka över natten. Applicera olja före sänggåendet för att ge det tid att sjunka in så att ditt hår inte ser fett ut under dagen.

6. Tillsätt fukt

Om du dessutom lider av torr hud under vintern, investera i en luftfuktare. Detta kommer att hjälpa till att mildra den torra värmen från värmen i ditt hus, och kommer att hjälpa till att behålla fukten i både håret och huden!

7. Ta en kall dusch

Okej, inte riktigt så, men försök att motstå lusten att ta långa ångande duschar när det är kallt ute. Varmt vatten tenderar nämligen att ta bort fukten från ditt hår och ditt hår behöver all fukt det kan få under vintern. Försök istället att ta en varm eller ljummen dusch i 10 minuter eller mindre för att förhindra att håret blir torrt.

8. Kör på naturligt

Vintervädret är tillräckligt hårt för ditt hår utan att lägga till stylingverktyg. Om du kan, försök undvika att använda fön, locktång och plattång så mycket som möjligt. Om du behöver använda dem är den bästa lösningen för hårskador att applicera ett leave-in balsam eller värmeskyddande produkt först och sedan med en föning på låg värme.

9. Minska statisk vinterhår

Statiskt, sprakande hår orsakas av att ditt hår tar upp en elektrisk laddning från den torra luften. Du kan bekämpa de uttorkande effekterna av statisk elektricitet i håret genom att byta till ett skonsamt, fuktgivande schampo och balsam.

Om ditt hår har riktigt stora problem med statiskt elektricitet, byt till en metallkam istället för att  använda kam eller hårborste i plast. Metall leder nämligen elektricitet, så det kan faktiskt hjälpa till att leda den elektriska laddningen bort från ditt hår.

Du kan också gnugga ett torkduk på håret för att eliminera statisk vidhäftning och flygigt hår. Eller torka av din kudde med ett lakan för att förhindra att statisk elektricitet byggs upp medan du sover.

10. Förhindra trassel

Alla som har långt hår på vintern är bekanta med den här situationen: du kommer in från kylan, tar av dig jackan och halsduken och upptäcker att hela undersidan av ditt hår har knutit ihop sig till ett gigantiskt råttbo. Friktionen från lager av halsdukar, jackor och tröjor kan göra att håret trasslar ihop sig, särskilt på undersidan av ditt hår.

Om du har långt hår, försök att helt enkelt sätta upp håret i en hästsvans, ha lösa flätor eller en en hårknut för att förhindra tovandet. Annars kan du, när du går in, vända på håret och använd en spray som löser ut trassel. Använd sedan en bredtandad kam för att reda ut håret.

Har du några hårvårdstips för vintertid? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan!

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN