Tappa håret som ung

Att tappa håret som ung kan kännas både jobbigt och mycket frustrerande. Speciellt med tanke på att det är så få som vet om att håravfall kan drabba både kvinnor och män, oavsett ålder. Därför har vi här satt ihop en lista med de vanligaste frågorna som handlar om att tappa håret när man är ung.

Kan man tappa håret som ung?

Håravfall påverkar människor i alla åldrar av olika skäl. En förändring av hormoner, felaktig kost, stress, ohälsosamma hårvanor, genetik, medicinska tillstånd, sjukdom, till och med kosmetiska behandlingar som blekning eller permanent kan bidra till att du tappar håret som ung.
Läs mer om varför man tappar mycket hår här:
Varför tappar jag mycket hår

Är det bara äldre som tappar håret?

Många antar att tappa håret eller att drabbas av håravfall är ett problem som i första hand bara påverkar äldre män och ett fåtal äldre kvinnor. Absolut, det finns viss sanning i det, som framför allt beror på att när du åldras så avtar din tillväxt av hår, vilket gör att håret faller ut. Men generellt sätt kan håravfall påverka både män och kvinnor i vilken ålder som helst.

I vilken ålder brukar man tappa håret?

Tunt hår, håravfall och andra hårrelaterade problem kan uppstå i så ung ålder som i tonåren och i början av tjugoårsåldern. Men i genomsnitt är kvinnor som tappar hår mellan 25 och 35 år gamla.

Vid en ålder av 35 år kommer 66% av alla (amerikanska) män att uppleva någon typ av håravfall och i 50 årsåldern kommer cirka 85% av männen att ha avsevärt tunt hår.

Dessa siffror visar att håravfall inte bara är ett problem för äldre män och kvinnor, men påverkar faktiskt många män och kvinnor i början av tjugoårsåldern och trettioårsåldern.

Tappar kvinnor och män lika mycket hår?

Faktum är att uppskattningsvis 40% av männen kommer att ha märkbar håravfall vid 35 års ålder, och uppskattningsvis 40% av kvinnorna kommer att ha synlig håravfall när de är 40 år.

Hur kan jag åtgärda håravfall som ung?

Ibland är det inte helt negativt att få tunt hår och håravfall vid en yngre ålder; din kropp kan vara mer mottaglig för hårtillväxtprodukter och håravfallsbehandlingar, eftersom hårsäckarna fortfarande kan ge återväxt vid en yngre ålder. Lösningen kan även vara så enkel som en mindre justering i kosten.
Läs mer här om hur du behandlar håravfall som ung:
Behandla håravfall som ung

Varför tappar jag hår som ung kvinna?

Håravfall kan utbryta av alla möjliga orsaker, till exempel kan det relateras till kost, motion, sjukdom, stress, sjukdom eller ärftliga orsaker. För yngre kvinnor är tunt hår vanligtvis ett resultat av dålig näring, stress, sjukdom eller förändringar i mediciner, som p-piller.
Läs mer om varför du som ung kvinna kan tappa håret:
Tappa håret ung kvinna

Varför tappar jag hår som ung kille?

Tunt hår och håravfall hos yngre män är vanligen ett resultat av androgenetic alopeci (också kallat manligt håravfall), men kan också uppstå genom dålig näring och stress.
Läs mer om varför du som ung kille kan tappa håret:
Tappa håret ung man

Har du erfarenhet av att tappa håret som ung? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna nedan!

Kategorier: Hårkunskap

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN