Tappa håret som ung kvinna

Ofta när det pratas om håravfall och tunt hår, handlar det nästan uteslutande om äldre män, vilket inte alls är hela sanningen. Alla kan drabbas av håravfall, oavsett ålder och kön. Det som skiljer sig åt när en äldre man tappar håret, jämfört med en ung kvinna, brukar vara orsaken till hårtappet.

Kan man tappa håret som ung kvinna?

Ja, det kan man. Det är dessutom vanligare än vad många vet. Tunt hår, håravfall och andra hårrelaterade problem kan uppstå i så ung ålder som i tonåren och i början av tjugoårsåldern. Vissa kan inte ens föreställa sig hur det här måste vara, eftersom det är avskräckande att tänka på håravfall även på senare år, men att tappa hår och att lida av håravfall i ung ålder är vanligare än du kanske tror.

För kvinnor är det ungefär en av fyra kvinnor som tappar hår, varav 95% av dem drabbas av androgenetic alopeci. I genomsnitt är kvinnor som tappar hår mellan 25 och 35 år gamla. Det är alltså en stor kontrast till vad uppfattningen om håravfall är, att håravfall endast drabbar äldre män och kvinnor. Dessutom så likställer 24% av kvinnorna sitt hårtapp att vara lika jobbigt som att förlora en lem. Det bevisar hur djupt känslomässigt håravfall kan vara, särskilt för kvinnor.

Orsaker till håravfall hos yngre kvinnor

Det finns en mängd orsaker som gör att unga kvinnor drabbas av håravfall. Det kan handla om allt från så enkla saker som att du äter del, att du inte rör på dig tillräckligt, att du är stressad eller ärftliga orsaker. Till att handla om mer allvarliga saker, som exempelvis någon bakomliggande sjukdom. Hos yngre kvinnor brukar håravfall och tunt hår bero på dålig näring, stress, sjukdom eller förändring i medicin, som exempelvis p-piller.
Läs mer om vilka orsaker det finns för håravfall här:
Orsaker till håravfall

P-piller kan orsaka tunt hår hos unga kvinnor

P-piller kan också bidra till håravfall. Samma hormoner som gör att du inte får någon ägglossning kan ibland orsaka tunt hår och håravfall. Det är mer sannolikt att det händer om du har androgenetic alopeci. Men du kan få tillbaka hår om du byter piller eller slutar ta dem.

Sjukdom

Sjukdomar (vanliga hos kvinnor) såsom hypotyreos och SLE (systemisk lupus erythematosus), är också bovar som bidrar till håravfall. Om du märker andra symtom förutom att tappa håret, kontakta en läkare för att ta reda på vad problemet kan vara.
Läs mer om olika sjukdomar som kan bidra till håravfall här:
Sjukdomar som gör att du tappar håret

Behandla håravfall i ung ålder

Det finns som tur är flertalet metoder man kan använda sig av för att behandla håravfall i ung ålder. 

När man är ung är man dessutom mer mottaglig för vissa metoder, som är svårare att få lika bra resultat när man är äldre.

Men du kan vara lugn, det finns både snabba och enkla metoder som fungerar för nästan alla, oavsett ålder. Prova exempelvis Toppik hårfiber. 
Läs mer om hur man kan behandla håravfall när man är ung här:
Behandla håravfall i ung ålder

Har du erfarenhet av att tappa håret som ung kvinna? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna nedan!

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN