Vanliga myter om håravfall

Vad är egentligen sant och falskt om tunt hår och håravfall? Det finns mängder med information tillgänglig om ämnet tunt hår, hårväxt, botemedel mot håravfall och liknande. Låt oss ta en stund för att klargöra några viktiga myter om håravfall.

Sant/falskt: Håravfall är ärftligt

Sant. Hårförlust kan vara ärftligt. Ärftligt håravfall kallas androgenetic alopeci. Androgenetic alopeci är lite förenklat när hårsäcken skrumpnar och håret som ersätter det är tunnare än vad som tidigare fanns. Hårsäckarna fortsätter att krympa och så småningom slutar håret växa helt och hållet.

Det är vanligt att tro att ärftlig håravfall bara är ärvt från moderns sida – men det kan överföras från både moderns eller faderns gener. Det är också mer sannolikt att ärftligt håravfall ärvs om båda föräldrarna har problemet.

Sant/falskt: Överschamponering orsakar håravfall

Falsk. Många människor tenderar att tro att övershamponering av håret kan orsaka håravfall. Detta brukar vi tro eftersom vårt hår faller ut naturligt i duschen och om vi utsätter oss för detta ofta, kan det tyckas att mer hår faller ut än normalt.

Sant/falskt: Överexponering för solen kan orsaka håravfall

Mestadels falskt. UV-strålning kan inte avbryta hårfollikelbildning, men överexponering i solen kan försvaga hårsäckarna.

Sant/falskt: Höga testosteronnivåer är kopplade till håravfall

Något sant. Om du har ärftlig håravfall, har du ärvt hårfolliklar som är känsligare mot DHT. DHT är ett hormon som består av en typ av testosteron. Om testosteron var den enda orsaken till håravfall så skulle allt hår på din kropp falla ut.

Sant/falskt: Att bära hatt kan orsaka håravfall

Falskt. Hattar, mössor eller kepsar orsakar inte håravfall. Detta är en seglivad myt, som troligen grundar sig i att hårsäckarna behöver syre. Men syret tar hårsäckarna inte upp från luften runt omkring oss, utan från vårt blod.

Sant/falskt: Ett tunnare hår är alltid permanent

Mestadels falskt. Det beror helt och hållet på vilken faktor som från början gjorde att du började tappa håret. Kvinnor kan exempelvis tappa mer hår när de är gravida eller efter graviditeten. Men så fort kvinnan är tillbaka till det normala tillståndet brukar även håret komma tillbaka.
Läs mer om olika orsaker till håravfall här:
Orsaker till håravfall

Vilka fler myter om håravfall har du hört? Kommentera gärna.

Kategorier: Hårkunskap

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN