Varför tappar jag mycket hår?

Allra oftast börjar vi tappa håret på grund av att våra gener är programmerade och förutbestämda till hårtapp vid en viss tidpunkt i våra liv. Men ibland ligger det mer allvarliga faktorer bakom håravfall. Att tappa hår kan vara upprörande, men när vi inte vet om anledningen till varför vi tappar hår, kan det vara än mer frustrerande. 

Medan hårtapp kan bero på en rad olika anledningar, är det viktigt att ta reda på om håravfallet beror på något slags sjukdomstillstånd. Att veta detta tillåter dig inte bara att bättre ta hand om ditt hår, utan också din kropp och ditt allmänna hälsotillstånd.

Tappa håret kan vara varningstecken

Att tappa mycket hår kan vara din kropp som säger ifrån att någonting är fel. Håret är ofta det första kroppen “offrar”. Om du tappar mycket hår på samma gång, dvs plötsligt håravfall, beror det troligen på något annat än ärftligt håravfall. Att träffa en läkare kommer alltid vara det bästa sättet för att komma underfund med vad din kropp försöker säga till dig och hur du då bör ta hand om problemet.

Om du kämpar med att plötsligt tappa mycket hår, vill vi hjälpa dig att förstå möjliga orsaker till problemet. En kvinnas medicinska tillstånd relaterat till håravfall kan exempelvis skilja sig helt från en mans. Så det är viktigt att veta om de olika tillstånden som kan vara orsaken till håravfall både hos män och kvinnor.
Läs om vilka orsaker till håravfall det finns här:
Orsaker som gör att man tappar hår

Sjukdomar som gör att du kan tappa håret

Det finns flertalet sjukdomar som gör att du kan tappa håret. Det kan vara allt från en sköldkörtelsjukdom, infektioner i skalpen och ringorm till Alopecia areata.
Läs mer om olika sjukdomstillstånd som kan göra att du tappar håret här:
Sjukdomar som gör att man tappar hår

Hälsotillstånd som gör att kvinnor kan tappa hår

Ovannämnda hälsotillstånd kan drabba både kvinnor och män, men det finns även hälsotillstånd som är specifika för kvinnor, som gör att de periodvis eller permanent kan börja tappa hår.
Läs mer om vilka hälsotillstånd det handlar om här:
Hälsotillstånd som gör att kvinnor tappar hår

Lösning när du tappar mycket hår

Lyckligtvis finns det flertalet olika lösningar som kan hjälpa och underlätta för dig när du känner att du tappar mycket hår. Allt från snabba och enkla lösningar, till me avancerade lösningar, med mer permanenta effekter.

Åtgärda tunt hår och håravfall snabbt

En av de absolut snabbaste och smidigaste lösningen är Toppik hårfibrer. Att använda Toppik hårfibrer är både enkelt och ger inga bestående men.
Läs mer om hur du snabbt åtgärdar stort hårtapp här:
Åtgärda tunt hår och håravfall

Behandla tunt hår och håravfall

Det finns flera olika metoder för att behandla håravfall och tunt hår, som tar lite längre tid. Där ingår allt från kortikosteroidinjektioner och PRP behandling, till ljus och laserterapi.
Läs mer om metoderna för att behandla nä du tappar mycket hår här:
Behandla tunt hår och håravfall

Motverka tunt hår och håravfall

Även metoder för att motverka och förebygga att du tappar hår finns. Här gäller det mer att ändra din livsstil och tänka långsiktigt. Där faktorer som stress, sömn och kost är faktorer som behöver ses över.
Läs mer om hur du motverkar och förebygger att tappa mycket hår här:
Motverka tunt hår och håravfall

Har du själv tappat mycket hår? Berätta gärna om det nedan i kommentarerna.

Kategorier: Hårkunskap
2 Kommentarer
Tappar mycket hår efter stress kan jag tappa allt
Eva andersson 2022-02-01
Hej Eva. Stress utlöser i många fall ett tillstånd som kallas telogen effluvium som innebär att vissa av hårsäckarna på huvudet lossar sina hårstrån och går in i en oplanerad viloperiod. I många fall rättar det temporära håravfallet till sig utan att du behöver göra något (förutom att vänta), men visst är det fördelaktigt om du kan ta krafttag mot stressen och tänka på att få ordentligt med sömn, näringsrik kost och daglig träning. Om situationen förvärras behöver en utredning av läkare/hudläkare ske. Om du vill gå vidare själv så kan du besöka en privat näringsidkare som erbjuder blodprover och enkelt få svar på om du har någon form av näringsbrist. Järn, A-vitamin, zink och D3-vitamin är några extra viktiga ämnen som du kanske har för lite av.
Toppik.se kundtjänst 2022-03-08

Skriv en kommentar

NYASTE INLÄGGEN